Terugblik naar 2017

11. jan, 2018

website update

Aangezien we regelmatig klachten krijgen over onze niet actuele website hebben we besloten een terugblik van 2017 te plaatsen om een overzicht te geven van wat we zoal het afgelopen jaar hebben gedaan.
Wij willen iedereen bedanken voor het fantastische afgelopen jaar en hopen dat we ook in 2018 alle samenwerkingen kunnen voortzetten en verder uitbreiden.

december 2017

Boten op stal.. eindelijk rust?

Na een druk seizoen hebben we in december de laatste hark klus geklaard in Kortenhoef in opdracht van de Provincie Noord-Holland.

november 2017

Jachthavens Kortenhoef en Loosdrecht

oktober 2017

Borgercompagnie, Zuidbroek, Valthe

september 2017

Appingedam, Meerstad, Roden, Borgercompagnie

augustus 2017

Sleen, Groningen, Appingedam, Orvelte

juli 2017

't Haantje, Wildervank, Roswinkel, Nieuwe Pekela, Sleen

van 1 naar 3

juni 2017

Belt-Schutsloot, Muntendam, 't Haantje

mei 2017

verhuizing, Herkingen, proef SL01

april 2017

Dokkum, Sterk, Haitsma,

demo boot vijzel

maart 2017

prive vijver

februari 2017

vervolg Frisia in Nederland

jan 2017

Das geht Super!

Ploegboot EA-10 in Amsterdam

De BAM is in Amsterdam de Klaprozenweg aan het vernieuwen en zo ook de oude Klaprozenbrug. Na het slopen bleek er te weinig diepgang te zijn voor de pontons waar vanaf gewerkt moest gaan worden.  Gevraagd werd of wij met de  EA-10 als ploegboot hier weer voldoende diepgang konden maken.

De brug is gesloopt de Lek-Sloopwerken BV en wij werden door hen ingehuurd om de klus te klaren.

Naast ons eigen materieel verzorgen we ook bemanning op andere (ingehuurde) boten. In opdracht van Jelle Bijlsma BV werd in Dokkum vanaf begin december een door hun gehuurde boot bemand voor het transport van bagger. Via ons netwerk kunnen wij bemiddelen en zorgen voor extra (gekwalificeerd) personeel.

KIJK OOK EENS OP WWW.HARKBOOT.NL

SL-01 ingezet tegen Grote Waternavel

Tijdens een speciale bijeenkomst van de Hengelsportfederatie werd de SL-01 gepresenteerd en voor het eerst ingezet in de bestrijding tegen Grote Waternavel.

In Leek (Gr.) stond de Waternavel met de Gele Teunisbloem bijna een meter hoog op het water. Al met al een zware klus waarbij de SL01 goed is getest op haar kunnen.

Hengelsportfederatie Groningen en Drente

Door onze samenwerking met de Hengelsportfederatie (Hsf) GRoningen Drente hebben wij een extra boot aangekocht.

Met deze boot kunnen wij nu ook de vrijgekomen plantdelen opruimen (vegen) en op de wal deponeren. Speciaal voor de Hsf wordt de boot omgebouwd zodat we er in de toekomst ook mee kunnen harken in ondiep water.

De boot beschikt nu nog een enkele vijzel maar zal in de toekomst uitgerust gaan worden met dubbele vijzel een speciaal ontworden hark, en trailerbaar zijn.

De nieuwe boot (SL-01) werd al ingezet als veegboot tijdens de harkwerkzaamhden van de EA-10 in Buinerveen.

Vissteigers Kanaal Veendam-Musselkanaal

Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka heeft in opdracht 90 vissteigers en een mindervalide steiger gemaakt aan het Kanaal Veendam-Musselkanaal. Vlak voor de oplevering mochten wij in opdracht van Wedeka de visstekken harken om te zorgen dat ze ook goed bevisbaar zouden zijn. In overleg werd besloten om ook de kraan van Wedeka uit te rusten met een hark zodat ook dicht bij de oever plantwortelen konden worden verwijderd

Wedeka verzorgt ook het jaarlijks onderhoud van deze steigers

Dit project werd feestelijk geopend op 17 sept j.l. door Wethouder Peter Gelling (Gemeentebelangen) met de start van een viswedstrijd.

Stadsvijver Winschoten

In  opdracht van de Hengelsportfederatie Groningen Drente hebben we een poel aangrenzend aan de Stadsvijver te Winschoten geharkt om de Pele Plomp terug te dringen. Met behulp van een aantal vrijwilligers (fanatieke karpervissers) gekleed in waadpakken werd een enorme hoeveelheid wortelstokken op de wal gebracht. Aansluitend heeft een veegboot het restant opgeruimd. De poel is nu weer goed bevisbaar en wij hopen voor de vissers op een goede vangst!

Cabomba Loosdrecht 2016

Ook dit jaat zijn we weer in Loosdrecht bezig met het bestrijden van Cabomba. 

Om te onderzoeken welke methode het meest effectief en efficient is wordt er door door het Plassenschap Loosdrecht, en het Burgerinitiatief Cabomba bestijding, gemonitoord hoe ze in de toekomst welke methodes kunnen inzetten om deze exoot te kunnen beheersen.

In juni deden we eerste ronde van dit jaar en hebben we onze nieuwe hark ingezet.

Jachthaven Schiermonnikoog weer bereikbaar

Dankzij de inzet van ploegboten (de Anna 1, de Woest en de EA-10) en een waterinjectieboot in het vroege voorjaar van 2016, is de haven weer op diepte. Verder is de havenbodem geëgaliseerd, zodat schepen bij laag water niet scheef komen te liggen.

Eind april hebben wij met de EA-10 de laatste restjes weg geploegd en het vak grenzend aan steiger 1 op diepte gebracht.

De werkzaamheden werden in alle getijden gedaan zodat we de EA-10 speciaal uitgerust hebben om ook 's nachts te kunnen werken. Ondanks de extreme weersomstandigheden (regen,hagel,sneeuw en harde wind) hadden we ons vak gereed voordat de waterinjectieboot (de Jan van Gent) de door ons gedeponeerde bagger naar buiten kon spuiten 

Hiermee is de situatie in de haven, vergeleken met voorgaande jaren, sterk verbeterd. Vanaf vrijdag 29 april is de haven weer geopend.

Wij wensen alle bezoekers van deze prachtige jachthaven een fijne tijd op dit mooie eiland!

 

 Hier een link met meer informatie

 

Visvijver HSV Strijthagen

Op het mooie landgoed Strijthagen te Landgraaf heeft de visvereniging HSV Strijthagen een aantal visvijvers in het beheer. In 1 van deze vijvers kon de afgelopen jaren bijna niet gevist worden vanwege de overlast van waterplanten (voornamelijk Gele Plomp). Nu we de vijver systematisch hebben geharkt waarbij veel wortels uit de bodem zijn gehaald hopen we dat er de aankomende zomer weer volop gevist kan worden in deze prachtige vijver

 

SPORTVISSERIJ NEDERLAND

In de Koffiepoel in Brunssum zijn waterplanten verwijderd met de zogenaamde Harkploegboot. Met deze methode kan op een visvriendelijke manier geharkt worden zodat wateren van een overvloed aan waterplanten worden verlost, zonder dat dit de visstand ernstige schade toebrengt. (lees hier het hele artikel)

Tijdens onze werkzaamheden in Brunssum zijn metingen verricht om onze werkwijze te beoordelen. Het verwijderen van Gele Plomp.

In het hele land hebben steeds meer visverenigingen te maken met overlast van waterplanten.

 

 

 

 

 

Jachthaven In Loosdrecht

Bij Jachtservice Breukelen in Loosdrecht had men afgelopen jaar te maken met veel waterplanten. Nu het vaarsezioen is afgelopen en men de winterstalling weer vol heeft konden wij onze werkzaamheden uitvoeren.

Met deze actie wil Jachtservice Breukelen haar clienten ook aankomend sezioen weer een prettig vaartijd op het water bezorgen. Voor meer info klik hier

 

 

 

Overige activiteiten

Tijdens de bouw van de nieuwe schutsluis Meppelerdiep in Zwartsluis is de EA-10 ingezet om te helpen tijdens het plaatsen van zinkstukken in de kolk. Het werkeiland van 25 bij 12 meter moest regelmatig verhaald worden

Zowel jachthavens als particulieren kunnen te maken krijgen met ongewenste ondieptes of overlast van waterplanten in havens, boothuizen of visvijvers. Speciaal daarvoor is de EA-10 uitgerust

Met de EA10 kunnen wij diverse werkzaamheden uitvoeren zoals ploegen, harken en duwen.  

Op deze site krijgt U een indruk van de projecten die wij reeds hebben gedaan en ook van onze overige activiteiten.